Mitä talvi ja pakkanen tekee auton maalipinnalle?

Auto talvikuntoon - Taistelu suomen ankaraa talvea vastaan

Suomen olosuhteet saattavat olla auton maalipinnalle erittäin rajut. Yleensä puhutaan vain autojen teknisestä puolesta mutta talven haastavat olosuhteet laittavat myös auton ulkokuoren todella kovalle rasitukselle. Talvella suuret lämpötilaerot, ilman kosteus sekä esimerkiksi tiesuola tuovat omat haasteensa.

Mitä auton maalipinnalle tapahtuu talvella?

Auton peseminen ja maalipinnan suojaaminen on tärkeässä roolissa talven rankkoja olosuhteita vastaan. Jos auton pintaan jätetään likaa muhimaan talven yli pysyy kosteus liassa kiinni ja sehän aiheuttaa pidemmällä aikavälillä vauroita auton maali-/lakkapintaan.

Talvella etenkin tiepintojen suolaaminen edistää merkittävästi auton korroosiota eli suomeksi sanottuna ruostumista sillä suolavesihän todistetusti edesauttaa tätä ikävää kemiallista reaktiota. Sen vuoksi kaikki auton pinnat tulisi suojata mahdollisimman hyvin kestävällä vahalla taikka pinnoitteella jolloin hyvin suuri osa liasta/kosteudesta poistuu itsestään maalipinnoilta sen hydrofobisuuden el hylkimisreaktion ansiosta.

Auton pinnoittamisella myös saavutetaan erittäin kova pinta jolloin esimerkiksi lumiharjan naarmut jäävät merkittävästi vähäisemmiksi. Lumien putsaaminen onkin toinen erittäin merkittävä asia mihin tulisi kiinnittää huomiota. Maalipinnat kun ovat keskimäärin kovasti herkkiä naarmuuntumiselle, joten lumien putsaamista maalipinnoilta tulisi harkita tarkkaan. Mieluummin jättää lumet kokonaan pyyhkimättä vaurioiden välttämiseksi. Huomioimisen arvoista toki on myös, että vahatulle eli hydrofobiselle / liukkaalle maalipinnalle ei kerry lunta tai jäätä niin helposti kuin vahaamattomalle maalipinnalle.

Kevät?

Keväällä kun lumet sulavat ja autoa pääsee pesemään vihdoin kunnolla, valitettavan usein törmätään maalipinnan huonoon kuntoon. Lumiharja on tehnyt ikäviä jälkiä niin maalipinnalle kuin lasipinnoillekkin. Sekä huonolla pidolla olleen auton helmat ovat alkaneet kevään kiihtyessä kukkimaan.

Edellä mainittuja asioita voidaan estää ja hidastaa oikeaoppisella autonhoidolla. Auto olisi tärkeä pestä perusteellisesti ennen talven tuloa sekä suojata pinnat tarvittavilla aineilla. 

Mikä on hyvä pinnoite talveksi?

Talvella kun olosuhteet pesuun ja vahaamiseen eivä ole kovin suotuisat joten auto on järkevämpi suojata pinnoitteella, joka luo kestävän ja pitkäkestoisen suojapinnan. Siinä missä keväällä tavoitellaan maukasta kiiltoa -  talvella olisi syytä valita tuote joka tarjoaa maksimaalisen keston ja suojan. Esimerkiksi 26JPN Crystal Coat on täsmävalinta tähän.


You may also like Näytä Kaikki